2Y House / Sebastián Irarrazaval

This slideshow requires JavaScript.

From the architect. The main objectives of the house are two. Firstly; that it integrates the forest in the daily experience of the user and Secondly; that it receives as much light and sun as possible during the entire day. For that purposes the program is fit in a 2Y letters diagram that creates not only double orientations for entering sun at different times of the day but also exposes the inhabitant to views that surround him. In other words, the extremely extended perimeter of the house and it bifurcations, in opposition to a compact organization, potentiates the experience of been, not in front of the exteriority, but within it.  More specifically, of been among the sun and the trees in a parietal relationship.

Regarding the materialization of the project, timber was chosen not only because it is a local material that could anchor the house to the place by affiliations with the natural and the cultural, but also because the wooden structures, in opposition with other kind of material ensembles, are naturally built using infinite linear elements that as a result, resemble the sense of infinity that is present in forests and could enter in a sort of vibration with the exterior. In this respect, the structural and the architectural plans were done simultaneously and in a permanent conversation. At the end it is hard to distinguish one from the other.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s